Rubriky
Důchody

Důchodová reforma 2024

Plánovaná důchodová reforma v České republice se zaměřuje na několik klíčových změn, jejichž cílem je zajistit udržitelnost a spravedlivost důchodového systému.

Zde jsou hlavní body reformy:

  1. Věk odchodu do důchodu: Věk odchodu do důchodu bude nově navázán na naději dožití 50letých osob. Průměrná doba strávená v důchodu by měla být 21,5 roku, což znamená, že se věk odchodu do důchodu bude automaticky upravovat na základě demografických údajů​.
    Zdroj: Vlada.cz,​​ Seznam Zprávy).

  2. Zpomalení růstu nových důchodů: Od roku 2026 by nově přiznávané důchody měly růst pomaleji. Tento krok má za cíl snížit jejich úroveň oproti současnému stavu o 8 %, a tím i náhradový poměr o 3 %​
    Zdroj: České důchody​.

  3. Zvýšení minimálního důchodu: Minimální důchod se zvýší na 20 % průměrné mzdy. Toto opatření zaručí vyšší základní příjem pro důchodce splňující minimální dobu důchodového pojištění​
    Zdroj: České důchody, Skrblík.

  4. Dřívější důchod pro náročné profese: Pracovníci v náročných profesích, jako jsou zdravotníci, hasiči nebo pracovníci v těžkých průmyslech, budou mít možnost odejít do předčasného důchodu bez finančního krácení, a to až o 30 měsíců dříve po odpracování 4400 směn.
    Zdroj: ​Seznam Zprávy, Skrblík.

  5. Nižší krácení předčasného důchodu: Lidé, kteří odpracují alespoň 45 let, budou mít při odchodu do předčasného důchodu pouze poloviční krácení. Započítávat se budou i některé náhradní doby, jako vojenská služba nebo péče o dítě​.
    Zdroj: České důchody.

  6. Dobrovolné sdílení vyměřovacích základů: Manželé nebo registrovaní partneři budou mít možnost sdílet své sociální odvody na důchod. Toto opatření má za cíl zajistit vyšší důchod pro manžela či partnera s nižšími příjmy​. Zdroj: České důchody.

  7. Omezení výchovného: Plánuje se postupné snížení a omezení výchovného, které se dnes poskytuje za vychování dětí​.
    Zdroj: České důchody.

Celkovým cílem reformy je vytvořit systém, který bude udržitelný, spravedlivý a flexibilní, podporující jak současné, tak budoucí důchodce​.

Napsat komentář